Ivana Megovska-Petković direktor kompanije Mega Solution osvajač je brojnih priznanja za inovativnost i učestvovanje u raznim platformama, a nedavno je ušla i u konkurenciji u prvih 26 kandidatkinja za nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” najboljim preduzetnicama u Srbiji za “Uspešan poslovni model”.
Sa Ivanom smo razgovarali o počecima i razvojnom putu kompanije koja svake godine beleži rast prometa, kao i o prednostima koje ih izdvajaju u poslovnom svetu.
 
Koje su vaše glavne aktivnosti (proizvodnja, prodaja, usluge, konsalting…)?
– Kompanija Mega Solution od osnivanja beleži rast prometa i profita sa preko 30% svake godine. Glavna delatnost kompanije je uvoz laboratorijske opreme, proizvodnja termostatskih komora i elektronskih sušara za voće, povrće i začinsko bilje i automatskih mikrokontrolerskih uzorkivača ambijentalnog vazduha (uređaji za konstantno uzorkovanje vazduha pomoću kojih se meri zagađenost vazduha).
Komercijalna aktivnost kompanije od početka, kao i profitabilno poslovanje svih godina, bili su glavni parametri za donošenje odluke o realizaciji ideje u 2020. god. da postanemo glavni uvoznik sa lagerskom robom u Srbiji i na Balkanu za PCR opremu (Biosafety Cabineti Class II, Laminarne komore, Digestori, sterilizatori vazduha i sl.) i opremu koja se koristi za analizu i dijagnostiku DNA i RNA kao i dijagnostiku u virusologiji. Od tada pa do danas kompanija stiče poslovni integritet i postaje prepoznatljiva na polju prodaje zaštitne opreme i jednokratne zaštitne opreme.
Početkom 2020. godine prateći trendove za on-line kupovinu, kreirali smo prvu on-line prodavnicu za laboratorijsko staklo i materijal, kao i laboratorijsku opremu. Potpisan je i ugovor sa online platformom Ananas.rs za prodaju elektronskih sušara fizičkim licima.
Zbog velikog interesovanja, poseban akcenat stavljamo na otvaranje nove kancelarije, predstavništva Mega Solution u Skoplju, Severna Makedonija.

(Foto: Mega Solution)
Kancelarija će biti otvorena u cilju lakše dostupnosti proizvoda i usluga iz našeg asortimana i van granica naše zemlje. Elektronske sušare za voće i povrće će biti takođe dostupni fizičkim licima u Severnoj Makedoniji preko platforme Ananas e-commerce koji je postao vlasnik sajtova Grouper i Paopao u Makedoniji.
Šta biste naveli kao najveću prednost vašeg proizvoda/usluge u odnosu na ostale (npr. inovativnost, dizajn, brend, cena, pristupačnost, prilagođenost kupcima..)?
– Inovativnost, dizajn i cena proizvoda kompanije koje proizvodi ih izdvaja od konkurencije. Mi smo jedini na tržištu koji proizvodimo elektronske sušare manjih kapaciteta za male klijente (a ne one industrijske) i jedini koji proizvode uzorkivače vazduha modernog dizajna i softverskog rešenja. Upravo zato što sami projektujemo proizvode, imamo mogućnost da proizvod prilagodimo kada to klijent zahteva
 
Molimo Vas da ukratko predstavite razvojnu strategiju koja je vašu firmu dovela do uspešnog poslovnog modela.
– Krajem 2020. godine opremljena je moderna servisno-ispitna laboratorija koja poseduje sav neophodan tehnički materijal, alate i referentne instrumente kao simulatore koji se koriste za servisiranje, održavanje i kalibraciju merne opreme. Zaposlili smo stručna lica i diplomiranog mašinskog inženjera, koji su obučavani od strane stranih kompanija i koji su stekli neophodne sertifikate i autorizacije za servisiranje, instalacije i održavanje raznovrsne opreme kao što su: optički instrumenti, analitički instrumenti, termostataske komore i opšta laboratorijska oprema.

(Foto: Mega Solution)
Zatim smo početkom 2021. godine otvorili i proizvodni pogon za moderne elektronske sušare za voće, povrće i začinsko bilje. Učešće na poljoprivrednim sajmovima (Agro Belgrade i Food Expo Belgrade) otvorilo nam je mogućnost da se predstavimo raznim kompanijama i poljoprivrednicima što je rezultiralo izvozima komora u Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. Mnoge opštine u Srbiji u saradnji sa stranim nevladinim organizacijama su davale i subvencije za mala gazdinstava za kupovinu iste, jer su postale sve traženije i kod malih proizvođača. Da su elektronske sušare trend dokazuje i to da smo nedavno napravili plan i sastanak zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova (ekonomsko odeljenje) kako da se predstavimo u zemljama širom sveta i ponudimo naš srpski brend proizvod, jer je tražen i van granica zemlje.
Uporedno sa proizvodnjom sušara, odvojen je i prostor za prozvodnju i projektvanje automatskih uzorkivača ambijentalnog vazduha. Prateći standard za zaštitu životne sredine, uveli smo inovaciju da u postojećim sistemima ugradimo dodatke i promenimo softversko rešenje koje se pokazalo da je odlično rešenje za korisnike, jer smo uklopili 3 uredjaja u jedan. Konkretno, umesto samo uzorkovanje vazduha, uređaj podržava i merenje temperature i ambijelntalni pritisak (parcijalna meteorološka stanica).
U januaru ove godine kompanija potpisuje ugovore za poslovno-tehničku saradnju sa akreditovanim laboratorijama, u cilju pružanja usluga etaloniranja uređaja i merne opreme za razne parametre, a posebno izdvajamo i uslugu kalibracije i provere uzorkivača vazduha do 3l/min, merila protoka vazduha i merila refleksije. Posedujemo referentne kalibratore i etalone za internu kalibraciju i podešavanje merila.
Takođe, u martu 2022. godine postavljen je standard politike kvaliteta u poslovanju, i kompanija je dobila sertifikate i priznanja kao što su: ISO 9001; ISO 14001; Firma od poverenja za 2018., 2019., 2021. i 2022. godine, kao i bonitetna ocena i kreditni rejting A++ za 2021. i 2022. godinu.

No comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *